Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Rayiha Baharat Müzesi tarafından gerçekleştirilen gastronomi uzmanı Oğul Türkkan ile 'Ağzının Tadını Keşfet' söyleşisi gastronomi tutkunlarının ilgi odağı oldu.

Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu'nda düzenlenen söyleşiye Gaziantep'in önde gelen restoran ve otel işletmecileri, profesyonel aşçılar ile Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesislerinde çalışan aşçılar katıldı.

Söyleşide açılış konuşmasını yapan Gaziantep Mutfak Sanatları (MSM) Başkanı Fikret Tural, Rayiha Baharat Müzesi olarak böyle etkinlikleri devamlı hale getireceklerini belirterek, 'Bizler baharın izinde bir hayalin peşinden giden ve Rayiha Baharat Müzesi'ni gerçekleştiren şanslı profesyoneller olarak, bu hayalin alt kırılımlarını gerçekleştiriyoruz. Rayiha bir müze olarak tanımlansa da bizler üç önemli hedefini daha ilk günden belirlemiştik. Üretim, deneyim ve paylaşım. Buna sürdürülebilirliği de ekleyerek bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz' dedi.

Uzun yıllardır hem sektör hem de lezzet bilgisine sahip gastronomi uzmanı Oğul Türkkan ise yeme ve içme dünyasındaki birikimlerini paylaşarak her insanın ağız tadının kendine özel olduğu söyledi ve gurmelik diye bir şey olmadığını savundu. Katılımcılara sorular sorarak farklı ağız yapılarının var olduğuna değinen Türkkan, toleransı yüksek ağız, orta toleransı yüksek ağız, orta hassas ağız ve hassas ağız yapılarının olduğunu belirterek, bu ayrımla insanları yaşamak için yiyenler ve yemek için yaşayanlar olarak ikiye ayırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli ile görüştü

Şema ile ağız yapılarını anlatan gastronomi uzmanı Türkkan, 'Tat adaptasyonu, zaman içinde lezzet algısının değişimi, beynin lezzet algısına etkisi sevmediğimiz besinlerin hatırasını mı yoksa tadını mı sevmiyoruz?, Tat ve kokuya kör doğan insan örneği, toplumun koku tanıma oranları, kokudan vazgeçseydik besinler nasıl kokardı? Kültürel etki, genetik etki, ortamın tat algısına etkisi, lezzet yıldızı' gibi bir çok başlıkta sunumlarıyla katılımcılarla bilgi ve birikimlerini paylaştı.