Eyaletteki yaklaşık 2,5 milyon öğrenci, yaz tatilinin ardından yeni ders yılına heyecanla ve umut dolu bir şekilde başladı. Bu öğrencilerin önemli bir kısmını Türk kökenli öğrenciler oluşturuyor.

Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi M. Gamze Bozgöz, yeni eğitim yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında, öğretmen, öğrenci ve velilere karşılıklı sevgi, saygı ve uyum içerisinde başarılı bir eğitim yılı geçirmeleri dileğinde bulunan Bozgöz, Almanya'daki Türk toplumunun bu ülkedeki gücünün ve etkinliğinin artmasının büyük ölçüde eğitimde gösterilecek başarıya bağlı olduğunu vurguladı.

Schengen Bölgesi’nde yeni dönem başlıyor Schengen Bölgesi’nde yeni dönem başlıyor

Bozgöz, öğrencilerin derslerde başarılı olmaları için dersleri iyi takip etmeleri, ödevlerini zamanında ve eksiksiz yapmaları, düzenli çalışmaları gerektiğini belirtti. Velilere de önemli görevler düştüğünü ifade eden Bozgöz, çocuklarının okul ve dersleriyle yakından ilgilenmelerini, okul idaresi ve öğretmenlerle işbirliği içinde olmalarını tavsiye etti.

Eğitim Ataşesi, ayrıca Türk kökenli ailelerin, kültürel değerlerini koruyarak Almanya'ya uyum sağlama çabalarının önemine değindi. Türkçe anadil eğitiminin bu süreçte hayati bir rol oynadığını belirten Bozgöz, çocukların okullarda sunulan Türkçe derslerine katılmasının önemine dikkat çekti.

Gymnasium, Realschule ve Gesamtschule gibi okullarda 6. sınıftan itibaren ikinci ve üçüncü yabancı dil olarak Türkçenin seçilebildiğini, Abitur sınavlarında da Türkçenin yabancı dil olarak tercih edilebildiğini hatırlatan Bozgöz, velilere bu imkanlardan yararlanmaları çağrısında bulundu. Türkçe derslerinin olmadığı okullarda, bu derslerin açılması için okul yönetimlerinden talepte bulunmanın velilerin yasal hakkı olduğunu vurguladı.

Son olarak, Bozgöz, Türkçeye hakim olmanın, öğrencilerin genel akademik başarısını artırdığına dair bilimsel araştırmalara değindi ve Türkçe derslerinin yaşatılması için güçlü bir irade gösterilmesi gerektiğini söyledi. Velileri, çocuklarının okullarında Türkçe anadil derslerinin açılması için dilekçe vermeye çağıran Bozgöz, bu derslerin açılabilmesi için ilkokullarda en az 15, ortaokullarda ise 18 velinin imzasının gerekli olduğunu belirtti.

Bozgöz, mesajını, öğrencilere başarılı bir eğitim yılı dilekleriyle sonlandırdı.

Editör: İlhan Kılıç