İsmail Yavuz/ ÖZEL HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım Zirvesi’ne video mesaj Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım Zirvesi’ne video mesaj

İsmail Yavuz

Kurultayın açılışını Macar Turan Vakfı Başkanı Andraş Biro, Macaristan Ulusal Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sándor Lezsák ve Macaristan Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Boglárka Illés ile birlikte yaptı. 

Törene, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Yusufjon Usmanov, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Nursahet Şirimov, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Budapeşte’de yerşelik misyon şefleri gibi birçok önemli isim katıldı.


2 gün süren etkinliklerde, geleneksel Türk kültürünü yansıtan çeşitli etkinlikler ve gösteriler yer aldı. 200’ü aşkın çadırın kurulduğu alanda yüzlerce piyade ve süvari askerler gösteri yaparak ve ülke bayrakları at üstünde tek tek sergilendi.

Ayrıca, “Atalar Çadırı Arkeolojik Sergisi”, “Atilla Çadırı”, “Avar ve Macar Zırhlı Atlıların Geçit Töreni”, “Hun Vezirlerinin Giyimi”, “Göçebe Atlılar ve Okçu Yarışmaları” gibi çeşitli kültürel etkinlikler de ziyaretçilere sunularak heyacanlı ve keyifli anlar yaşattılar.


Kurultayda  Gagavuzlu Asena  Natali Deniz, Kazakistan‘dan Grup Erturan, Türkiye¬’den sanatçı Kaya Kuzucu Ve Dünyanın her tarafından çeşitli sanatçılar katılarak ziyaretçilere müzik ziyafeti sundular.


Organizasyona, 2 gün boyunca 300 binin üzerinde ziyaretçi katılarak,  Macaristan ve Türk Dünyası’nın dört bir yanından gelen misafirler, bu tarihi buluşma ile hem kültürel bağlarını güçlendiriyor hem de geleneksel sanatlarını ve değerlerini paylaşma imkânı buluyor.

2024 Macaristan Turan Kurultayı sonuç bildirisi:
KÖKLERE İNEMEZSENİZ, GÖKLERE YÜKSELEMEZSİNİZ!....
Ne mutlu TÜRK’üm diyene…

Macaristan Turan Kurultayı 2024Macaristan Turan Kurultayı 2024

Editör: Haber Merkezi