Yazar Nurten Uyanık Rotasız yolun yolcuları yazı dizisinin ilkini Almanya’da yeni kurulan Dava Partisinin kurucuları arasında bulunan Doktor Mustafa Yoldaş ile yaptı.
Almanya'da yaşayan Türkler öncülüğünde "Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak - DAVA" ismiyle yeni bir siyasi oluşum başlatıldı.
Konuyla ilgili "Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak'' - DAVA partisi Kurucularından Doktor Mustafa Yoldaş HaberinSaaati Yazarı Nurten Uyanık'ın sorularını yanıtladı.
Dr Mustafa Yoldaş Almanya'da yeni kurulan "Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak'' - DAVA partisi ile ilgili tüm aşamalarını Haberinsaati okuyucularına özel açıklamalarda bulundu.
Nurten Uyanık : Bize öncelikle kendinizden bahsedermisiniz, Mustafa Yoldaş kimdir?
Dr. Mustafa Yoldaş: 1970 yılında Ürgüp'ün Başdere köyünde dünyaya geldim. Babam işçi olarak 1972'den sonra Almanya'ya gelmiş. İlkokulu dedemin, ninemin yanında geçirdim. İlkokul bittiğinde 1980 yılında köyümü terk edip şehre gitmem gerecekti. Malum o zaman sağ-sol kavgasından annem babam benim rahat ortamda okuyamayacağım kanaatine vararak beni peşlerinden sürükleyip Almanya'ya getirdiler. Bremen'de Lise (Abitur) eğitimimi yaptım. Hamburg'da tip okudum ve şu an aile hekimi olarak mesleğimi icra ediyorum. Bunun haricinde fahri olarak görevlerim de var. 1990 yilindan itibaren Müslüman Talebeler Birliği'nden başlayıp, 1999-2019 arası Hamburg islam Surası başkanliğinı yaptim ve ayni dönemde yine 1991-2019 yilina kadar da Kuzey Almanya İslam Toplumu Yönetim Kurulu üyesiydim. Kuzey Almanya'da Milli Görüş ekseninde en uzun fahri görevimde yaklaşik 29 yıl kesintisiz Yönetim Kurulu'nda görev yaptım.
2002’den beri BNI Bernhard-Nocht-InstitutfürTropenmedizin’de halen devam eden FMF FamiliäresMittelmeer-Fieber(AileselAkdeniz Ateşi hastalığı) üzerine doktora tezi çalışması yaptım.
1980-1989 AMGT/IGMG Bremen BölgeGençliği bünyesinde çeşitli görevler,1990-1998 ISBH / SBMN Hamburg Müslüman Üniversteliler Birliği yönetim kurulu üyeliği,1991-2019 Kuzey Almanya İslam Toplumu (IGMG) yönetim kurulu üyeliği,1999-2019 Hamburg İslam Şurası Başkanlığı,2005-2006 Almanya MüslümanSTKların Birleşme Süreci genel koordinatörlüğü,2006-2019 İslam Eyalet Birlikleri Konferansı (Konferenz der islamischenLandesverbände) sözcülüğü,2006-2013 Staatsvertrag (Hamburg Eyalet Yönetimi ile İslamîKurumlar arasındaki devlet anlaşmasının baş mimarı)olarak fahri görevlerde bulundum.Türkçe,Almanca ve iyi decerede İngilizce kunuşuyorum,Evli 3 çocuk babası Alman vatandaşıyım.
Nurten Uyanık : DAVA adında bir parti kurma aşamasındasınız,DAVA kimler tarafından kuruldu?
Dr. Mustafa Yoldaş: DAVA, 63 yıl önce Almanya’ya göç eden ve burayı mesken edinen Anadolu insanının evlatları tarafından kuruldu. DAVA’yı kurma nedenlerimizden biri, mevcut partiler tarafından yeteri kadar anlaşılmış olmamamız ve temsil edilmememiz.
Bir de bizde öyle bir kanaat oluştu ki, ancak Türkiye’ye muhalif olursanız Alman partilerinde ilerleme şansınız var. Bir de diğer partilerde parti içi demokrasinin fayla gelişmemiş olmasından bu yola koyulduk.
Nurten Uyanık :DAVA’nın hedefleri nelerdir? Misyonu nedir?
Dr. Mustafa Yoldaş: DAVA’nın açılımı neyse hedefimiz de odur: gerçek manada demokratik, çoğulcu ve birleştirici bir hareket olacağız.
Hedeflerimiz arasında sosyal adaletin tesisi, fırsat eşitliğinin tesisi, muhafazakâr değerlerin korunması, çevreyi koruma, din ve vicdan hürriyetinin genişletilmesi, ırkçılıkla mücadele var. Tabii ki, eğitim, sağlık, emeklilik, dinî cemaatlerin statüsünün düzeltilmesi gibi sosyal konularda da özgün fikirlerimiz var.
Ekonomi de de elbette adil bir gelir dağılımının, sosyal adaletin, üreticiliğin, girişimciliğin teşvik edildiği bir politikayı savunacağız. Dış politikada da elbette kendimize özgün bir duruşumuz ve politikamız olacaktır. Gazze ve dünyanın her neresinde insan hakları ihlal ediliyorsa dile getireceğiz. Savaştan önce diplomasi prensibini savunacağız. Türkiye ile son yıllarda gerilen ilişkilerin de düzeltilmesinde de etkin bir rol alacağımıza inanıyoruz.
Nurten Uyanık :6-9 Haziran 2024 Avrupa parlamentosunda DAVA sizce onay alacakmı? Bu yöndeki hazırlanması gerekli prosüdürler hazırmı?
Dr. Mustafa Yoldaş: Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılabilmemiz için gerekli şartları yerine getirdik sayılır.
Sadece Almanya çapında toplam geçerli olan 4.000 imzaya ihtiyacımız var.
Bu imzaları Alman vatandaşı olan ve 16 yaşından yukarıda olanlar destek imzası verebilir. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde başarılı olursak elbette bundan sonra federal, eyalet ve mahallî seçimlere de katılacağız. Şu ana kadar destek ve teveccüh son derece memnun edici. Sanki insanlarımız yıllardır böyle bir siyasî oluşumun hasretini çekmiş gibiler.
Bizimle Almanya siyaseti daha da renkli ve heyecanlı olacak.
Nurten Uyanık :Yurt dışındaki vatandaşlarımıza vermek istediğiniz mesajlarınız nelerdir?
Dr. Mustafa Yoldaş: İnsanlarımızın çoğu şimdiye kadar diğer partilerde seçilebilecek adayların olmamasından ve diğer partilerin söylemlerinden dolayı rahatsız olduğundan dolayı sanki politikaya ilgi duymadığına dair bir kanaat oluşmuştu.
Artık buna son
Öncelikle Anadolu kökenli insanların ve aynı zamanda da başka ülkelerden gelen fakat yeteri kadar temsil edilmediğine inanan sessiz kitlelerin gönül tercümanı olmak istiyoruz. İlerideki dönemlerde de göreceksiniz ki, onca yalan habere ve propagandaya rağmen, söylemlerimizle sarışın ve mavi gözlü Alman vatandaşlarımızdan da oy alacağız. Bundan eminim. Selamlar ve teşekkürler