TB NRW Yönetim Kurulu üyeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf, Münster ve Essen Başkonsolosları arasında 13 Haziran 2024 tarihinde Essen’de gerçekleştirilen toplantıda ele alınan konuların takibinin de yapıldığı görüşmede; Türk toplumunu temsil eden sivil toplum kuruluşlarının mevcut durumları, sorun ve ihtiyaçları ile potansiyel rolleri de gündeme geldi.
 
Sosyal Hayatın Temel Taşı: Dernek Çalışmaları

Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Ulusoy ve Yeter, Türk toplumunun statiğini teşkil eden ve kültürel ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında yeri doldurulamayacak bir rol oynayan derneklerin, günümüzde değişen dünya ve buna bağlı çeşitlenen ihtiyaçlar karşısında atabileceği ilave adımlara dikkat çektiler.
 
Dördüncü nesle ulaşan Türk toplumunun sosyal hizmet ihtiyaçlarının da arttığını, toplum mensuplarının bu ihtiyaçlarını karşılamakta veya sorularına muhatap bulmakta yaşadıkları sıkıntının bir vakıa olduğunu ifadeyle; mevcut haklar ve imkanlara dair en temel bilgilerin bile Türk toplumu genelinde yeterince bilinmemesinin üzüntü verici olduğunu dile getirmişlerdir.
 
Derneklerin, üyeleriyle bir araya gelerek sosyal hizmet sunulması bağlamında ortak değerlendirmeler yapmalarının; özellikle çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini fiziki ve mali imkanları ölçüsünde artırma yolları üzerinde görüş alışverişinde bulunmalarının ilk adımı teşkil edeceğini kaydetmişlerdir.
 
TB NRW ve Münster Başkonsolosluğu olarak Türk sivil toplum kuruluşlarını bu yönde değerlendirmeler yapmaya ve harekete geçmeye davet ederek, ihtiyaç halinde bu süreçlere katılmaya veya katkıda bulunmaya hazır olduklarını da eklemişlerdir.
 
Birlikten kuvvet doğar! 

Uluslararası Eğitim ve Yazarlar Merkezi’nden Ortak Kitap Çalışması: “UEYM’nin Kaleminden Dökülen Nağmeler” Uluslararası Eğitim ve Yazarlar Merkezi’nden Ortak Kitap Çalışması: “UEYM’nin Kaleminden Dökülen Nağmeler”

Bu ortak açıklamaya ek olarak TB NRW Başkanı Ulusoy, Türk sivil toplum kuruluşlarının sosyal hizmetler veya çalışma alanlarında faaliyetlerini yürütürken, yerel yönetimler ve o alanda faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla da irtibat, koordinasyon ve işbirliğine odaklanmalarının önemine değindi. Birlikte çalışarak daha az gayret ve maliyetle daha etkin sonuçlar alınabileceğini dile getiren Ulusoy, bu sinerji ile Türk toplumunun Almanya’ya katkılarının daha iyi gösterilebileciğini vurguladı. Türk toplumunun uygun temsil ve etki gücünü pekiştirmesi açısından da diğer kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmanın gerekli bir adım olduğunu ifade etmiştir.

63 Yıllık Katma Değer

T.C. Münster Başkonsolosu Yeter ise, Türk toplumunun geçtiğimiz 63. yıl boyunca mevcudiyetini güçlendirirken bir yandan da Almanya’nın mevcut konumuna ulaşmasına katkı verdiğini, bu çift yönlü gayretinde temel güç kaynağının sosyal yapısı ve bu yapıyı ayakta tutan değerleri olduğunu vurgulamıştır. Bu sosyal boyutu göz önünde bulundurmak suretiyle insana yapılacak her yatırımın Türk toplumunun bu mevcudiyetini geleceğe daha güçlü taşıyacağına dikkat çekmiştir. Belirli bir ekonomik güce ulaşan Türk toplumunun sosyal hizmetler alanında da kendi değer, görüş ve kaynaklarıyla çözümler üretebileceğini, bunun için bu alanı bir öncelik olarak benimsemesi gerektiğini kaydetmiştir. Yaşı, cinsiyeti, konumu ne olursa olsun her insana layık olduğu saygıyı göstermenin bir tezahürünün de sosyal ihtiyaçlarını ciddiyetle ele almak olduğunu, bunun Türk toplumunun alicenaplığına ve kadirşinaslığına da yakışan bir tavır olacağını belirtmiştir.

Editör: Haber Merkezi