İzmir Ekonomi Üniversitesinin (İEÜ), öğrencilerini mezun olmadan önce iş insanları ve sektöründe uzman kişilerle bir araya getirmek amacıyla başlattığı 'Üç Kuşak Usta-Çırak' projesi, üçüncü yılında da başarıyla devam ediyor. Projeye 'çırak' olarak dahil olan her öğrencinin, ileride çalışmak istediği sektörden bir isimle (usta) eşleştirildiği çalışma, şimdiye kadar 885 gence ulaştı. Proje sayesinde öğrenciler; eşleştikleri ustaya merak ettiklerini soruyor, onların tecrübelerinden yararlanıyor, çevrelerini de geliştirerek iş dünyasını erkenden tanıma fırsatı buluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğrenci Faaliyetlerinden Sorumlu Rektör Danışmanı Doç. Dr. Evrim Üstünlüoğlu, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) desteğiyle hayata geçirilen projeyi, daha çok öğrenciye ulaşarak devam ettireceklerini söyledi.
'Projemiz örnek oldu'
Projeye katılan öğrencilerden çok sayıda olumlu dönüş aldıklarını ifade eden Doç. Dr. Üstünlüoğlu, 'Üniversite olarak deneyimli akademisyen kadromuz, çağın gerekleri doğrultusunda güncellediğimiz müfredatımız ve üst düzey teknolojik imkanlarımızla öğrencilerimizin akademik anlamda en iyi şekilde yetiştirilmesi hedefiyle çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken, öğrencilerimizin henüz mezun olmadan önce iş yaşamını tanımasını, sektörünün önde gelen isimleriyle buluşmasını çok önemsiyoruz. 'Üç Kuşak Usta-Çırak' projemiz, bu noktada çok güzel bir örnek oldu. Projemiz; öğrencilerimizin özgüven kazanması ve çalışma hayatına yaşıtlarından bir adım önde başlamaları için de büyük fırsat sağladı' dedi.
'İzmir'den beslenen bir üniversiteyiz'
Doç. Dr. Üstünlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türkiye'de, üniversite-şehir bütünleşmesinin ilk modeli olan Kampüsİzmir'i oluşturduk. Sıklıkla vurguladığımız gibi İzmir'in tamamını kampüsümüz olarak görüyoruz. İzmir'imizin enerjisinden, sanayisinden, ikliminden, kültüründen beslenen bir üniversiteyiz. İzmir'de olduğumuz ve Kampüsİzmir'i hayata geçirdiğimiz için çok şanslıyız. Bir diğer şansımız da 98 bin üyeli İzmir Ticaret Odası'nın gücünden, desteğinden yararlanıyor olmamız. İzmir'deki iş insanlarımız, nitelikli firmalarımız da doğal olarak bizim partnerimiz. 'Üç Kuşak Usta-Çırak' projesi, tüm bunları içine alan, üniversitemizin çok değer verdiği ve öğrencilerimizin yolunu aydınlatan bir proje. Ustalarımız, üniversiteden iş hayatına geçişi kolaylaştırmak amacıyla gençlerimize rehberlik yapıyor. Başarılı bir kariyer hikayesi yazmaları noktasında gençlerimizin ufkunu açıyor. Projemize destek vererek gençlerimizin yanında olan iş insanlarımıza teşekkür ediyorum.'
'Ustalardan yoğun ilgi var'
Projenin yürütücüsü olan İEÜ Mezunlarla İlişkiler Ofisi Koordinatörü Özge Kulaçoğlu ise yeni dönem 'usta-çırak' eşleştirmelerinin bahar döneminde başlayacağını söyledi. Kulaçoğlu, 'Projemize dahil olmak isteyen öğrencilerimiz, form doldurup bize teslim ederek resmi başvurusunu yapıyor. Ardından da biz, eğitim alanlarına uygun olacak şekilde eşleşebilecekleri ustaları belirliyoruz. Projede yer alan ustalarımız da tamamen gönüllü kişilerden oluşuyor. Yıl boyunca yaptığımız ziyaretlerde, firma görüşmelerinde zaten projemizi sıklıkla anlatıyoruz. Bu noktada çok sayıda ustamız da zaten projemizde yer almak istediklerini bize iletiyor. Bu sayede 'usta-çırak' eşleştirmelerini kolaylıkla tamamlıyoruz. Projemizin gün geçtikçe büyümesi bizi de mutlu ediyor ve önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalar için bize motivasyon sağlıyor' diye konuştu.
'Yakından ilgilendi, her konuda destek oldu'
İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden Miray Esmer, 'Üç Kuşak Usta-Çırak' projesi kapsamında Özne Danışma Merkezi'nin kurucusu, Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Özgü Yavuz ile eşleşti. Esmer, 'Projede yer alarak doğru bir karar verdiğimi gördüm. Özgü Hanım'dan birçok konuda destek aldım, almaya da devam ediyorum. Eğitim aldığım alanda kendimi geliştirmek, psikolog olarak kariyerimi sürdürmek istiyorum. Bu açıdan ustamla tanışmak, onun tecrübelerinden yararlanmak benim için fırsat oldu. Benimle yakından ilgilendi, ihtiyaç duyduğum her konuda yardımcım oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.