Sosyal paylaşım platformlarından başlayarak okullar arasında hızla yayılan bir tehlike olan 'kanlı para' isimli oyun, Van'da da yayıldı.

İlk, orta ve lise çağındaki öğrencilerin oynadığı 'kanlı para' oyununun kuralları arasında, madeni paraların testere gibi yontulması var. Çocuklar tarafından daha fazla acı vermesi için oynanan bu oyun, sosyal medya aracılığıyla hızla yayılmaya başladı. Söz konusu oyunun Van'daki birçok okulda öğrenciler tarafından oynandığı tespit edilirken, oyunu oynayanlar arasında öğretmen ve okul idarecilerin çocuklarının da olduğu öğrenildi. Konuya ilişkin uzmanlar, oyunun enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına neden olabileceği gibi ileriki yaşlarda suça yatkınlık gibi birçok psikolojik rahatsızlığı da beraberinde getirdiği uyarısında bulundu.

'En büyük tehlike çocukların beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesi'

İHA muhabirine konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, 'kanlı para' isimli bir oyunun ortaya çıktığını ve bu oyunun da çocukları birçok anlamda tehdit edecek düzeye ulaştığını belirtti. Çocukların birçok anlamda bu oyundan olumsuz etkilendiğini ifade eden Dr. Tatlı, 'Burada tabii ki ortaya çıkan cilt bütünlüğünün bozulmasıyla birlikte kan üzerinden enfeksiyon bulaş riski görülmektedir. Ama bu tehlikenin aslında çok daha üstünde olan çocuklarımızın beyin gelişimiyle alakalı olanıdır. Aslında bu çok daha önemli bir durumdur. Özellikle çocukluk çağında beynin 'plastisite' dediğimiz gelişiminin bağlantı kurma döneminin en iyi olduğu dönemde kendine zarar vermeyle ödül, zevk ve yolakları birbirine bağlanıyor. Beyinde bu yolaklar birbirine daha çok küçük yaşta bağlandığında ilerleyen zamanlarda psikolojik rahatsızlıklar, kendine zarar vermenin uç boyutları, intihara meyil, psikopatlık, sosyopatlık, cinayet işleme durumları tarzında ağır durumlar bu durumların öncüleri olabilir. Daha çocukluk yaşında beyinlerinin böyle oyunlarla kirletilmesi sonucunda bir enfeksiyon hastalığının yapabileceği tahribatın belki milyon katını yapabilecek düzeyde ciddi bir risk durumu ortaya çıkıyor' dedi.

'Gözden ırak yerlerde oynuyorlar'

Sarıyer'de metruk bina çöktü: Sokağa giriş çıkışlar kapatıldı Sarıyer'de metruk bina çöktü: Sokağa giriş çıkışlar kapatıldı

Çocukların son zamanda okul ortamında gözlem noktasının uzak olduğu yerlerde oynamaya başladığını dile getiren Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Uca ise 'Öğretmenlerimiz, idareci arkadaşlarımız, rehber öğretmenlerimiz bunu fark ettikçe önlemeye çalışıyorlar. Ancak çocukların çok gizli bir şekilde oynamaya yönelik bir eğilimleri olduğu için gözden ırak yerlerde oynuyorlar. Bu anlamda velilerin evde çocuklarını bu anlamda takip etmelerinde fayda var. Diğer taraftan da öğretmen arkadaşlarımızla iletişimlerini koparmamalarında fayda var. Özellikle de nöbetçi öğretmen arkadaşlarımızın teneffüs saatlerinde bu çocuklara yönelik bir gözleme gitmeleri gerekiyor. Çünkü çocukların bu anlamda en çok rahat hissettikleri dakikalar teneffüs dakikalarıdır' diye konuştu.

'Çocuklarımız karşıdaki arkadaşını düşman olarak görüyor'

Oyunun Van'daki öğretmenlerin çocuklarına dahi sirayet ettiği şekilde bilgi aldıklarını ifade eden Uca, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dolayısıyla uygulayıcılar olarak alternatif oyunlar üretmemiz gerekiyor. Bir de bunun başka bir boyutu daha var ki bu oyunla rekabet sistemine göre oynandığı için çocuklarımız karşıdaki arkadaşını artık bir noktadan sonra düşman olarak veya ciddi bir rakip olarak görebiliyor. Bu hem kıskançlık hem de egoistlik noktasını üst seviyeye çıkarıyor. Bu çocukların sonraki yaşamlarında, iş ortamlarında, sokaklarda, toplumsal alanda egoist bir insan olarak aramıza katılmış oluyorlar. Bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir.'