Zihniyet ve Teslimiyet her zaman birbirlerini tamamlayan unsurlardir.
Zihniyet değişimi , Bir kişinin düşünce tarzının , inançlarının tutumlarının ve genel olarak dünya görüşünün zaman içinde veya deneyimler sonucunda bakış acısının deĝişmesidir.
Zihniyet deĝişimi bazen bizlerin kontrolünde bazen de kontrolümüz dışında olusuyor.Bizlerin yeni bilgiler edinerek,farkli deneyimler yaşayarak,çevresel faktörlerin etkisi ve kişisel büyüme ve gelişim süreçlerinden kaynaklanmaktadir.
Yeni bilgiler öğrendikçe, düşüncelerimiz ve bakış açımız değişir.
Bilgi eksikliğimizi giderdikçe ve hayatimiza yeni bilgiler kazandıkça zihniyetimiz değişir. Böylece Yaşadığımız olumlu ve olumsuz deneyimler sayesinde bizlerin daha güzel tecrübeler kazanarak ve daha olgun bir zihniyete sahip olmamıza sebep olmaktadir..
Zihnimiz yaşadığımız deneyimler, edindiğimiz bilgiler ve içsel gelişimimizle sürekli değişir, Bu değişimler bazen radikal bir biçimde bazen de kademeli olarak gerçekleşir.
Fakat zihin gelişimi ile birlikte gelen bir şey vardir ki, Oda teslimiyettir.
Teslimiyet, Bir düşünce veya inanç sistemimizin değişmesi ile değil bu değişime karşı açık olmayı da ifade eder. Zihin değişiminde en önemli olan şey eski fikirlerimizi,düşüncelerimizi terk ederek yeni bakış açısıyla hayata devam edebilmemizdir.
Zihin değişiminin diğer nedeni bu süreç zarfında başkalarının etkilenmesidir.
Çünkü, insanlar çoğu zaman başkalarının düşüncelerinden etkilenerek farklı bakış açılarına maruz kalır ve kendi zihinlerinin şekillenmesine neden olur ve böylece teslimiyet önem kazanir.
Başkalarının fikirlerini dinlemek, onlardan bir şeyler öğrenmek ve kendi düşüncelerimizi gözden geçirmek zihinsel olarak büyümemizin bir parcasidir.
Kendimizi ve kendi düşünce süreçlerimizi anlamak, başkalarınin etkisinden bağımsız olarak kendi değerlerimizi ve inançlarımızı belirlemenize yardimci olur.
Böylece başkalarının zihniyetine teslim olma riskini azaltır. Zihniyetimize teslim olmamak için, Kendimize sürekli yeni bilgiler edinmek,içsel dengemizi kurabilmek, açık fikirlilik, eleştirsel düşünme, Öz farkındalık Empati kurmak,zihinsel bağımsızlığımızı koruyarak sağlıklı bir zihniyet geliştirmemizi saĝlıyacaktir.