10 Nisan 2025 tarihinde Almanya’nın Münster şehrinden yayımlanan açıklamada, tatbikatların bölgedeki jeopolitik dengeyi bozma potansiyeli taşıdığı ve Güney Kafkasya’da barışa tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada, tatbikatların “barışı koruma” amacı güttüğü öne sürülse de, bölgede gerilim yaratabileceği belirtiliyor. Özellikle, tatbikatların Ermenistan’ın Sünik (Zengezur) bölgesinde yapılması, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini baltalama riski taşıyor. Bu gelişmenin, Güney Kafkasya’daki istikrarsızlığı artırabileceği ifade ediliyor.

Rhine-Ruhr 2025 FISU Dünya Üniversite Oyunları’na Geri Sayım Başladı: Meşale NRW’de, Biletler Satışta, Kuralar Çekildi Rhine-Ruhr 2025 FISU Dünya Üniversite Oyunları’na Geri Sayım Başladı: Meşale NRW’de, Biletler Satışta, Kuralar Çekildi

Europäisches Aserbaidschan Zentrum e.V., İran’ın bölgedeki güvenlik ve barış söylemleriyle çelişen bir şekilde askeri iş birliği yapmasının, hem bölgesel hem de uluslararası istikrarı tehdit ettiğini belirtiyor. Ayrıca, bu tatbikatların Avrupa için de doğrudan bir tehdit oluşturabileceği, özellikle İran’ın Güney Kafkasya’daki etkisini artırma çabalarının Avrupa’nın güvenliğini tehdit edebileceği vurgulanıyor.

Türkiye’nin de stratejik çıkarlarının bu gelişmeden etkilenebileceği ifade edilen açıklamada, Güney Kafkasya’da kalıcı barışın ancak uluslararası hukuka dayalı bir yaklaşım benimsenerek sağlanabileceği kaydedildi.

Europäisches Aserbaidschan Zentrum e.V., bölgedeki gerilimi tırmandıracak bu tür adımlara karşı uluslararası toplumun kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek, tüm ilgili aktörlerle barış, güvenlik ve iş birliği adına çalışmalarına devam etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Açıklama, bölgedeki güç dengelerinin yeniden şekillenmeye başladığı bir dönemde, uluslararası kurumları bu gelişmeleri dikkatle izlemeye ve çözüm için somut adımlar atmaya çağırıyor.