Genel

Almanya ve İngiltere Arasında Trinity House Anlaşması İmzalanıyor

Almanya ve İngiltere, savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğini artıracak kapsamlı bir güvenlik anlaşması imzalıyor. Trinity House Anlaşması olarak adlandırılan metnin, iki ülke savunma bakanlarının katılımıyla gün içinde imzalanması bekleniyor.

ANKARA-BHA

Anlaşma kapsamında, Alman P-8 Poseidon deniz devriye uçakları İskoçya’daki Kraliyet Hava Kuvvetleri üssüne konuşlandırılacak ve İngiliz yapımı torpidolarla donatılmış halde düzenli devriye uçuşları yapacak. İki ülke, su altı kablo ağının güvenliği için ortak çalışmalar yürütmeyi de planlıyor.

İngiltere ve Almanya ayrıca, Storm Shadow füzelerinden daha uzun menzilli yeni bir silah geliştirme ve insansız hava araçları teknolojisinde işbirliği yapma konularında ortak projelere imza atacak. Anlaşma çerçevesinde, Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall, İngiltere’de top mermisi üretimi için bir fabrika kuracak. 2027’de üretime başlaması planlanan fabrika, 400 kişiye istihdam sağlayacak.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, anlaşmanın Almanya ile ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgularken, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise Rusya’nın Avrupa’yı tehdit ettiğine dikkat çekti ve NATO’nun savunma yeteneklerini artırmaya kararlı olduğunu ifade etti.