Güven duygusu hepimizin hayatında sıklıkla karşımıza çıkan bir unsurdur.Kime güvenelim?Acaba güvenilir birimi?Nasıl güvenebilirim?gibi sıklıkla bizlerin kafasını karıştıran güven duygusu, bir insanın sahip olacağı en kıymetli varlıklarından biridir.

Çünkü,Güven tüm ilişkilerin temelini oluşturur ve sosyal bağların sağlamlaşmasını sağlar.
 

Ailemizden Arkadaslıklarımıza,İş ilişkilerimize ,romantik ilişkilerimize,kadar her türlü insan ilişkilerimiz Güven üzerine kuruludur.

Güven olmazsa  ilişkiler kırılgan ve zayıf olur.Aynı zamanda Güven toplumsal düzenin ve işleyişininde ana temelidir.İnsanlar güvendikleri için kurallara uyar,güvendikleri için yardım eder ve birbirlerine destek olurlar.

Empati kurarak karşımızdakini anlamaya çalışmak,onun duygu düşüncelerine değer vermek güveni artırır.

Güven duygusunun inşa edilmesi ve korunması sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenin anahtarlarından biridir.Bu nedenle güvene değer vermek ve onu korumak için çaba göstermek hayatımızın en önemli yatırımlarından biri olacaktır.

Güven duygusunun temel taşlarından biri Dürüstlüktür.İnsanlar dürüst olduklarında söyledikleriyle ve yaptıkları arasında tutarlılık olduğunda Güven kazanir .

Verilen sözlerin ve tutulması,sorumlulukların yerine getirilmesi hepimizin güvenini pekiştiren nedenlerdir.        

 Güvenilir olmak,başkaları tarafından söylenen sözlere,verilen taahhütlere ve sergilenen davranışlara inanılması ve güvenilir anlamına gelir.

Güvenilir  insanlar genellikle,tutarlı,dürüst ve sorumluluk sahibi olmalarıyla tanınır.Güven duygusunun en önemli yapı taşları ,Dürüstlük,tutarlılık, sorumluluk,Empati kurabilmek Saygı,sevgi ve Adaletli olmaktır. Güven duygusu zamanla inşa edilen ve sürekli olarak desteklenmesi gereken bir ilişkidir. Birilerine güvenmek ise,Karşılıklı sevgi saygı ve anlayış üzerine kurulu bir süreçtir.

Kime güveneceğimizi seçerken bu kriterleri göz önünde bulundurmak, sağlıklı ve güvenilir ilişkiler kurmanızı sağlayacaktır.

Güvenle ilgili Ne güzel söylemiş Atalarımız bu güzel sözleri..


Güven bir ayna gibidir ,bir kez çatladımı hep çizik gösterir.Sana güvenen bir insana yalan söyleme. Sana yalan söyleyen bir insana güvenme....Güvenme dostuna saman doldurur postuna....Kuş konduğu daldan korkmaz güvendiği tek şey kendi kanatlarıdır.

Öncelikle, kendi ayaklarının üstünde  durmayı bilen insanlar ,kendine güvenen ve sağlam karakterli insanlardır.Bu tür sözler bizlerin güvenle ilgili hayattan cıkaracağımız dersler olmalıdır...