Eskiden bayramlarımız Toplumun biraraya geldiği ,Dostluk, kardeşlik ,birlik, beraberlik          duygularının çoğaldığı özel günlerden ibaretti.

Bayram sabahı erkenden kalkılır, en güzel kıyafetler giyilirdi.Çocuklar bayram harçlığı almak için büyüklerin ellerinden öper.ellerinde naylon torbalar kapı kapı dolaşır şeker toplarlardı.

Aileler bayram boyunca birbirlerini ziyaret eder,tatlılar yemekler ikram edilirdi.

Mahalledeki herkes birbirleriyle selamlaşır,bayramlaşır ve sofralar herkese açık olurdu.

Özellikle Kurban bayramında kurban eti komşularla paylaşılır,böylece dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örnekleri sergilemiş olurdu.

Bayramlar dargınlıkların sona erdiği,küslüklerin unutulduğu,Birlik ve beraberliklerin en yoğun şekilde yaşandığı günlerdi.

Büyük nine ve dedelerimiz anılarını anlatır çocuklar can kulağıyla dinlerdi.Böylece Aileler içinde bağlar kuvvetlenir,kültürel değerlerimiz geleneklerimiz yeni nesillerimize aktarılırdı.          

Günümüzde yeni teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte,Bayramlarımızın tadı eskiye nazaran oldukça değişti.Teknolojik gelişmelerin hayatımıza getirdiği kolaylıklar ve imkanlar,Bayramların Ruhunu ve gelenekselliğini ne yazıkki olumsuz yönde etkiledi.

Eskiden Bayramlar,Aile büyüklerinin ellerini öpmek,Akrabalar ve komşularla biraraya gelmek için sabırsızlıkla beklediğimiz zamanlardan ibaretken, Şimdilerde çoğu insan bayramları tatil fırsatı olarak görüyor  ve tatile gitmeyi tercih ediyorlar.Fiziklsel ziyaretler yerine telefonla aramalara,mesajlaşmalara ve sosyal medya üzerinden yapılan kutlamalara biraktı.

Çocuklar artık bayram sabahı kapı kapı dolaşmaktan yerine,Dijital ve İnternet oyunlarıyla vakit geçiriyorlar.Bayram harçlıkları bile dijital ödeme yöntemleri ile verilmeye başlandı.

Teknolojinin getirdiği bu değişiklikler bayramın çoşkusunu ve heyecanını büyük ölçüde azalttı.

Ayrıca yoğun iş temposu ve şehir yaşamanın getirdiği stres,Bayramları sadece dinlenme ve rahatlama fırsatı olarak görmemize neden oldu.İnsanlar Bayram ziyaretlerini bir yük olarak algılamaya başladı ve bizler için   bayramların sosyal bağları güçlendirme amacından uzaklaşmasına neden oldu.

Sonuç olarak diyebilirizki,Teknolojinin getirdiği kolaylıkları kullanırken,Bayramlarımızın gerçek anlamını ve değerini kaybetmemek için çaba göstermek bizim elimizde olduğunu unutmamalıyız ve eski örf adet geleneklerimizi sürdürmek için çaba göstermeliyiz.                                                       Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,Huzurlu ve Mutlu bayramlar diliyorum.                     Kurban bayranız kutlu olsun.                         DEĞERLI DOSTLAR....