Oyun, oyuncak… İnsanlar birbirine her türlü oyun oynuyor, oyunbozanlık yapıyor, tuzak oyunları oynuyor.
Başta gençler ve çocuklar olmak üzere internet başta olmak üzere birçok oyun oynuyor, hatta elektronik aletlerin, internetin, bilişim çağının esiri ve bağımlısı oluyor.
Bir kısım çocuklar ve gençler de adeta enerjileri ve kendileri kontrol edilmek için izleme ile adeta dondurulmuş bir halde yerinden kalkamaz halde hareketsizleştiriliyor.
Bazı çocuk ve gençler şans denilir mi bilinmez ama bu kadar şanslı değiller!
Bir o kadar da betonarme yapılar içerine sıkıştırılarak adeta hapis hayatı yaşayan ya da yaşatılan çocukların nefes almak için çıktıkları sokakta oynayacak alan bulunmamsı. Daha da kötüsü kapalı bir ortamdan dışarı çıkan çocuklar ve gençlerin sokağın özgürlüğünde(!) kendilerine yer bulması, bir an ergenliğin vermiş olduğu sözüm ona kendini kabul ettirmenin büyüsünde başlayan sokağın değişik riskleri.
Cazip ve özgürlüğü sınırsız olan sokak adeta bir pazar misali.
Argo, küfür, sigara ile başlayan gizli ve tehlikeli bu yolculuk adım adım hırsızlık, gasp, alkol, tiner, uhu, bally gibi uyuşturucu ve bağımlığın da etkisiyle kullanıcılıktan kuryeye kadar çocuklar ve gençleri yönlendiriyor. Bir bakıyorsunuz ki bonzai ve terörün kurbanı olan çocuklarımız ve gençlerimiz ya ölüyor ya da öldürüyor.
Maalesef bu risk unsurunun muhatabı olan çocukların yaşları beş yaşlarına kadar da düşmektedir.
Ortada böyle bir hazin tablo var. Çocuklar ve gençler belki daha lükse ve kolay ulaşılabilen bir oyun ve oyuncak ortamına sahip ama bu konuda dünkü kadar şanslı değiller!
Bir zamanların kör ebesi, yakan topu, yedi kiremiti, bilyesi(misketi), birdirbiri, uzuneşeği, aşığı, topaçı, halatçekmesi, mangalası, matrağı… Öyle özlettiriyor ki kendisini.
Çünkü bu oyun ve oyuncaklarla çocuklar ve gençler oynuyordu ama bilgisayarla oynanan benzeri tür oyunlar adeta çocukları oynatıyor. Çocukları ve gençleri değiştirmiyor, geliştirmiyor.
Göstermelik modernlikteki yükselen mimsiz medeniyet dünden utandırıyor, düne sırt ve yüz çeviriyor, dünü adeta yok sayarak görmemezlikten geliyor, tarihi ile bağrışık, geleneklerine, göreneklerine ve tarihine yabancı ve bir o kadar dününe düşman ve dünden kopuk…
Sanayileşme, şehirleşme ve iş hayatının getirdiği anne ve babaların çocuklar ve gençler ile olan iletişim, duygu kopukluğu da madalyanın diğer yüzü. Ne hazindir ki tablo bu!
Oyunlarımız, hem çok eskidir, hem çok sayıdadır, hem de çok çeşitli türleriyle çok geniş coğrafyalara yayılmıştır. Türk Çocuk Oyunlarının en önemli özelliği mükemmel eğitim araçları olmalarıdır. Aslında yapmak istediğimiz tarihimizi gün yüzüne çıkarmaktır. Ve çocuklara hizmet edecek kapsamlı çocuk oyun merkezlerinin kurulmasına zemin oluşturulması hedeflenmektedir.
Oyun çocuğun gelişimi için yaşamsal bir önem taşımakta ve çocuğun gelişimini yansıtmaktadır. Çocuğun bedensel, ruhsal gelişimi ve eğitimi için oyun, beslenme ve uyku kadar önemli bir ihtiyaçtır. Çocuk oynadıkça duyguları kesinleşir, yetenekleri serpilir, becerisi artar.
Çünkü oyun çocuğun en doğal öğrenme ortamıdır. Oyun, çocuğa hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları, çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenmesi yöntemidir.
Geleneksel çocuk oyunlarının unutulmamasını sağlamak, çocukların oyunlarla takım çalışmasını öğrenmelerini sağlamak, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak, sürdürülebilirliği yıllarca devam edecek projemizde kaybolmaya yüz tutmuş tüm çocuk oyunlarını gün yüzüne çıkarmak, çocukların üzerindeki psikolojik etkinin ciddi yarar sağladığı bir proje olacağına inanıyoruz.
Evlatlarımızın hayatın anlamını kavrayamadıkları, dolayısıyla mutlu huzurlu olmadıkları gerçeği bir sosyal problem olarak varlığını şiddetle hissettirmektedir. Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı önceleri yalnızca üniversite öğrencilerinin problemi iken son yıllarda hızla artarak liselerin ve ilköğretim okullarının da problemi haline gelmiştir. Ülkemizde Çocuk Oyunları konusunda gerçek bir bilincin oluşmaması nedeniyle “Çocuk Oyunlarıyla çözülebilecek sorunlar” toplum tarafından görülmemektedir. Bu durum toplumsal bir sorun halini almaktadır.
Çocukların zararlı alışkanlık edinmelerine karşı farkındalık oluşturmayı amaçlıyor İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği bu çalışmaları çok anlamlı ve önemli bulduğu için projeleştiriyor; uyguluyor.
Geleneksel Çocuk Oyunları çocuklara, gençlere açılan sadece bir pencere…